DEWAN ULAMA’ W.P

Ikon

Cakna ulama’,kebersamaan dalam pelbagai perkara dan amanah diatas tugas para anbiya’,’The boon and bane of Islamic Society’

Analisis: Sila kaji gambar ini

Oleh Amin Iskandar

ZAMAN moden ini semua boleh dilakukan. Sebelum kita percaya dengan sesuatu pertuduhan, adalah lebih baik kita membuat sedikit kajian. Sila kaji gambar ini dan beritahu apa yang anda nampak. Ini analisis daripada seorang teman baik saya yang telah lama berjihad di alam cyber.

Sdra Amin.

Mengikut pandangan saya, gambar mat keledar berkenaan agak meragukan.

1. Berdasarkan baju putih yg begitu terang, jelaslah gambar ini diambil dengan kamera yg menggunakan flash. Yg meragukan ialah ‘bayang gelap’ sepatutnya memanjang ke sebelah kiri mat keledar, bukan di bahagian bawah beliau mencangkung. Ini seolah-oleh cahaya lampu jalan lebih cerah drp cahaya flash kamera – sesuatu yg tidak mungkin terjadi.

2. Terdapat beberapa orang berhampiran seolah-olah tidak mempedulikan perlakuan mat keledar membakar bendera. Logiknya, jika berlaku kejadian membakar bendera seumpama itu, sudah pasti ada orang yg akan memberi perhatian & tumpuan kpd apa yang berlaku. Ini seolah-olah menggambarkan sebenarnya tidak ada apa-apa yg berlaku di situ dan gambar mat keledar disuper-imposed (teknik lasso – copy & paste).

3. Tidak ada kesan asap melampaui bahagian atas bendera sedangkan sepatutnya asap pasti sudah melewati bahagian atas drp bendera dan akan pasti jelas kelihatan apabila flash digunakan. (bertanda A)

4. Terdapatnya beberapa bahagian gambar yg telah dilakukan touch-up (smudge) – sebahagian saya tandakan dengan kotak merah. Bagaimanapun, terdapat satu bahagian kecil yg tertinggal (dalam bulatan merah).

Gambar mat lebai – memang gambar asli – tiada sebarang pengubahsuaian dapat dikesan.

Sekian sedikit analisis peribadi drp saya

Advertisements

Filed under: Uncategorized

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: