DEWAN ULAMA’ W.P

Ikon

Cakna ulama’,kebersamaan dalam pelbagai perkara dan amanah diatas tugas para anbiya’,’The boon and bane of Islamic Society’

Melayu ke angkasa sebab bantuan kerajaan…

 

Oleh alhusseyn51

Era Pelancungan Baru.Penerokaan angkasa lepas mula menjadi satu daya tarikan pelancugan yang memakan belanja yang agak mahal. Antaranya ialah Space Adventures, Ltd – adalah sebuah syarikat yang mengendalikan pelancungan angkasa lepas bekerjasama dengan Federal Space Agency of the Russian Federation (FSA).
Tidak dinafikan , bahawa ini adalah satu cara perniagaan yang sangat menguntungkan ; pelancungan keangkasa lepas.DiSingapura ; mereka sedang berura-ura untuk menubuhkan ‘Spaceport’ yang akan menelan belanja hampir 115-juta dollar US.Syarikat tersebut telah mengenal pasti beberapa orang yang berminat untuk menjadi ‘Pengembara Angkasa Lepas’ termasuk dari Jepun , China dan Malaysia.Lihat sini

Apa? Dari Malaysia? Agak-agaknya siapalah orangnya? Tentu sekali bukan keturunan Melayu; kerana tanpa bantuan kerajaan sebagaimana Shekh Muszaphar, takkan Melayu sampai ke Bulan !Ya, betul ! Melayu tidak akan sampai kepuncak Everest tanpa bantuan kerajaan.Melayu tidak akan belayar keliling dunia tanpa bantuan kerajaan.Malah menyeberangi selat Inggeris atau mengelilingi dunia dengan basikal pun perlu dibantu oleh kerajaan.Dan kerajaan memang kemaruk mahukan dunia kenal akan ‘Malaysia Boleh’.Padahalnya Malaysia sangat terkenal sebagai negara yang kuat rasuah dan penyalah gunaan dana rakyat.Laporan Akauntan Negara yang baru lalu cukup kuat untuk dijadikan bukti.Elok sangatlah hantar ke bulan para penyangak rasuah itu semua dan tinggalkan terus disana!Kalaulah anda sekaya Ananda Krisnan,misalnya,barulah boleh anda meninjau disini untuk melancung ke Angkasa lepas nanti.Tapi kalau setakad sedang menunggu duit 2.5 juta macam Malik Hussein tu , tak usah mimpilah!Ingat kerajaan mudah nak bagi ke? Tambah pula kepada golongan reformasi macam Malik tu! Dan tentu yang lain-lain mangsa ISA akan tuntut; berapa juta kerajaan nak keluarkan belanja? Habis semua duit nanti dan tak dapat nak jalankan koridor sana , koridor sini!Lehlehnya jadi tidor sana, tidor sini!Oleh kerana memerlukan belanja yang besar, maka hanya mereka yang kaya raya sahaja yang berpeluang untuk melancung ke angkasa luar . Selain itu, latar belakang mereka memang ada kaitan dengan sains . Anda lihatlah sendiri biografi mereka dari segi tahap akademik dan juga dari kemampuan dana mereka.

Senarai Pelancung Angkasa Lepas.

Orang pertama : Tito (Dennis Anthony). Warga Amerika Syarikat . Kapal angkasa : Soyuz TM-32. pada tahun 2001.

Biografi : Bachelor of Science in Astronautics and Aeronautics from New York University, 1962; master of science in engineering from Rensselaer Polytechnic Institute, 1964; one honorary doctorate; former scientist at the NASA’s Jet Propulsion Laboratory; in 1972 he founded Wilshire Associates, a investment management firm, Santa Monica, California. Dia terpaksa membayar 20 juta Dollar untuk kos pelancungan tersebut .

Orang ke-2 : Mark Richard “ Buranov” . Warga Republik Afrika Selatan . Kapal angkasa : Soyuz TM-34 pada tahun 2002.

Biografi : Seorang multi-jutawan dalam urusniaga sains komputer dan juru runding syarikat Thawte Consulting; tinggal dikota London sejak 2001.

Orang ke-3: Olsen (Gregory Hammond “Greg”). Warga Amerika .Kapal angkasa : Soyuz TMA-7 pada tahun 2005.

Biografi: Bachelor of Science in physics from the Fairleigh Dickinson University, New Jersey, 1966; bachelor of science degree in electrical engineering and electronics from the Fairleigh Dickinson University, New Jersey, 1968; Master of Science in physics (magna cum laude) from Fairleigh Dickinson University, 1968; Ph.D. in materials science from the University of Virginia, 1971; holds 12 U.S. patents; from 1971 to 1972 he worked at the South Africa Port Elizabeth University as the invited scientist; from 1972 to 1983 he worked at the RCA company laboratory (Sarnoff Research Center); in 1984 he founded EPITAXX Inc. which produced fiber-optic sensors and radiators; since 1991 chairman of the Board of Directors and co-founder of Sensors Unlimited Inc.; hobbies: Country music and golf.

Orang ke-4 : Pontes (Marcos Cesar). Warga :Brazil. Kapal angkasa Soyus TMA-8 pada tahun 2006.

Biografi
: Bachelor of science in aeronautical technology from the Brazil Air Force Academy, Pirassonunga, Sao Paulo, 1984; bachelor of science in aeronautical engineering from the Instituto Tecnologico de Aeronautica, Sao Jose dos Campos, Sao Paulo, 1993; master of science in systems engineering from the Naval Postgraduate School, Monterey, California, 1998; Lieutenant Colonel, Brazil Air Force Reserve; test pilot; hobbies: Weightlifting, soccer, guitar and piano, sketching, watercolor painting.

Orang ke-5 : Anousheh Ansari. Warga Amerika.Kapal angkasa : Soyus TMA-9 pada tahun 2006.

Biografi : 1984 emigerated to USA..Bachelor of Science in electrical engineering and computer sciences from George Mason University, 1988; Master of Science from George Washington University, 1991. She was co-founder and CEO of Telecom Technologies Inc. (TTI). Along with her brother-in-law Amir Ansari, she set up the X-Prize through their joint multi-million dollar contribution on May 5, 2004. The $10m prize was won by Burt Rutan’s SpaceShipOne in 2004. She is also co-founder of Prodea, which signed a deal with Space Adventures, Ltd – a space tourism company that works with the Federal Space Agency of the Russian Federation (FSA). Was scheduled as double for Daisuke Enomoto for the mission Soyuz TMA-9; since he was medically grounded on 21.08.2006 she was assigned to the flight crew. Hobbies: space activities, listen to likes to music, hiking, basketball.

Orang ke-6 : Simonyi ( Charles Karoly ) Warga Amerika . Kapal angkasa : Soyuz TMA-10 pada awal tahun 2007.

Biografi : Born as Simonyi Károly; Computer software developer; Bachelor of Science in Engineering Mathematics, specializing in Mathematics and Statistics, from the University of California, Berkeley, 1972; Ph.D. in computer science from Stanford University; he continued to Stanford University for graduate studies and was then hired by Xerox PARC; 1981 he turned over to Microsoft and was involved in the development of “Word”, “Excel” and “Multiplan”; since 2002 he has his own firm “Intentional Software Corporation”.

Yang terbaru , pada 10/10/2007 , barulah warga Malaysia bernama Shekh Muszaphar dinobatkan sebagai ‘spaceflight participant’ yang ke – 7.

Biografi : Master of science degree in Orthopaedic Surgery at University Kebangsaan Malaysia; currently Orthopedist at University Kebangsaan Malaysia Hospital in Kuala Lumpur; hobbies: yoga, meditation, swimming and gymnastics; selected for the Program Angkasawan Negara by the Malaysian National Space Agency (ANGKASA); one of two finalists for training in Russia; first Malaysian astronaut in space.

SPP / UKP

Istilah yang digunakan bagi pelancung ke luar angkasa disebut sebagai ‘spaceflight participant’ dan dalam bahasa Russianya pula disebut sebagai Uchastnik Kosmicheskogo Polyota (UKP) – Participant of spaceship.

Tanpa mengira warga dari negara mana pun , samada Amerika , Perancis , Brazil atau Rusia sendiri , mereka yang pergi dengan membayar kos tambang yang dikenakan , mereka secara resminya adalah disenaraikan sebagai ‘spaceflight participant’. Lihat lah carta-carta berikut yang membuktikan kenyataan tersebut .

Kalau kita perhatikan pula peserta dari negara Jepun , ada terdapat 3 orang yang telah pergi ke angkasa lepas untuk membuat kajian saintifik. Dan mereka tidak pula di label sebagai ‘space flight participant’ sepertimana mereka yang pergi dengan kapal angkasa Rusia Soyuz.. Mereka di kenali sebagai : Payload Specialist. Lihatlah senarai peserta dari Jepun yang masing-masing dengan kepakaran sains dan masing-masing telah pergi dua kali.Tak heboh pun!


Pengembaraan Saintis Jepun.

Malaysia akan mengiktiraf Shekh Muszaphar sebagai seorang saintis sekembalinya dari angkasa lepas nanti.Berbanding dengan orang Jepun, mereka yang pergi ke angkasa lepas untuk membuat kajian adalah terdiri daripada para saintis yang berpengalaman.Lihatlah biografi mereka seterusnya :

Mamoru Mohri – Japan . – 1. STS-47 – Payload Specialist (12.09. – 20.09.1992). 2. STS-99 Mission Specialist (11.02. – 22.02.2000).

Biografi : Bachelor and master of science in chemistry from Hokkaido University, 1970 and 1972 respectively; Ph.D. in chemistry from Flinders University of South Australia, 1976; associate professor in the faculty of Hokkaido University, Department of Nuclear Engineering; general manager of the NASDA Astronaut Office; hobbies: Skiing, tennis, scuba diving, baseball, ice skating, squash, aerobics, visiting museums of arts, flying; since 1996 NASA astronaut (MSP); since his retirement from NASDA and NASA Director National Science Museum, Japan.

Chiaki Mukai – Japan . 1. STS-65 – Payload Specialist (08.07. – 23.07.1994) 2. STS-95 – Payload Specialist (29.10. – 07.11.1998)

Biografi : Maiden name: Naito; Doctorate in medicine from Keio University School of Medicine, 1977; Ph.D. in physiology from the same institution, 1988; assistant professor of the Department of Cardiovascular Surgery, Keio University; hobbies: Skiing, bass fishing, scuba diving, tennis, golf, photography, travelling, American Literature.

Koichi Wakata – Japan -1. STS-72 – Mission Specialist (11.01. – 20.01.1996) 2. STS-92 Mission Specialist (11.10. – 24.10.2000).

Biografi :Bachelor of science in aeronautical engineering, 1987 and master of science in applied mechancis, 1989, both fom Kyushu University; doctorate in aerospace engineering from Kyushu University, 2004; joined Engineering Department of Japan Airline (JAL); hobbies: hang-gliding, baseball, tennis, snow-skiing.

Kemaruk dengan pengiktirafan

Malaysia dilihat begitu kepingin untuk mendapatkan pengiktirafan supaya Shekh Muszaphar dan Faiz Khaleed diiktiraf sebagai Astronauts ; tetapi tidak mendapat restu dari NASA.

Pihak Rusia tentunya dengan berbesar hati , tidak mahu memperkecilkan hati pelanggan Jet Sukhoi nya , lalu bersetuju memberikan gelaran ‘Cosmonauts’ kepada kedua mereka.

Walau bagaimana pun,nama mereka berdua ini tetap tersenarai sebagai ‘Space Travellers’ dalam laman Spacefacts.

Nama Shekh Muszafar dan lain-lain pengembara Angkasa lepas boleh dilihat di – Space Travellers

Nama – nama Astronauts Nama-nama Cosmonauts
Nama-nama Taikonauts

Selamatlah kembali wahai Angka Sawan Malaysia. Entah berapa ‘angka’ jutaan ringgit kita habiskan untuk menaikan ‘sawan’ keatas rakyat Malaysia.Siaran langsung perbualan dari luar angkasa tu siapa pula yang menajanya? Semua tu menelan duit.Memang kita patut naik ‘sawan’ dibuatnya!

Advertisements

Filed under: Uncategorized

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: